در این مقاله نگاهی کامل به DNS ( دیاناس یا نیم سرور) داریم و خواهیم فهمید که DNS چیست؟
قبل از پاسخ به سوال شما در مورد اینکه ” DNS چیست؟” باید به ساختارهای اولیه دامنه، URL و IP آشنا شویم تا در نهایت درک DNS آسان تر شود.
بیاید شروع کنیم…
ساختار نام دامنه (نیم سرور)
دامنه یا نام دامنه برچسبی ساختار یافته است که به یک آدرس IP خاص (پروتکل اینترنت) از سرور متصل است که در آن وب سایتی میزبانی میشود.
مثلا https://iranserver.com نام دامنه سایت ما است.
اغلب نام دامنه با url اشتباه گرفته میشود، اما آنها یکسان نیستند.
هر دامنهای حداقل شامل دو قسمت است: نام واقعی دامنه و پسوند دامنه (یا TLD).
در مثال ما (Domain.me”، (.ME” همان پسوند یا TLD و قسمت “Domain” همان نام دومین است که ما برای سایت خود انتخاب کرده ایم.
حتما تا به حال در مورد پسوندهای دامنه دیگری مثل .COM, .NET, .ORG, .INFO, .US شنیده اید.
دامنهها تحت حوزه ی ICANNهستند، ICANN یک شرکت اینترنتی برای نامها و شمارههای اختصاص یافته است که مسئولیت ایجاد و نگهداری دامنهها را بر عهده دارد.
از طرف دیگر، شما میتوانید از طریق یک ثبت کننده دامنه یا رجیسترار، نام دامنه مورد نظر خود را انتخاب و به ثبت برسانید.
بنابراین، اگر میخواهید دومین خود را ثبت کنید دست به کار شوید، ثبت دامنه در ایران سرور نیز همواره با بهترین هزینهها امکان پذیر است.
حال میدانید، نام دامنه شامل یک نام واقعی و پسوند TLD است. مفهوم دیگری به نام ساب دامین یا subdomain نیز وجود دارد که سطح سوم دامنه به حساب میآید. مثلا اگر صاحب دامنه Blog.Iranserver.Com باشید، “COM” پسوند دامنه و سطح اول آن به حساب میآید، “Iranserver” دامنه سطح دوم نامیده میشود و “Blog” ساب دامین “iranserver” است که سطح سوم به حساب میآید.
DNS چیست؟
تا کنون آموختید که دامنه چیست و اینکه از یک نام و پسوند مثل .IR یا .COM تشکیل میشود.
همچنین میدانید وب سایتها بر روی سرورهایی در سرتاسر جهان میزبانی میشوند. مشکل اینجاست که سرورها در واقع توسط نام دامنه شناسایی نمیشوند. آنها با IP Addressمشخص میگردند.یک آدرس IP معمولی چیزی شبیه ۵۰٫۶۳٫۲۰۱٫۹۷ است .
واژه DNS مخفف Domain Name System یا سیستم نام دامنه است و در واقع مجموعهای از سرورهای DNS تخصصی است که تنها یک هدف دارند: آنها به عنوان یک پایگاه داده کار میکنند، یا با تعریف دقیق تر؛ این سرورها یک دفترچه تلفن برای متصل کردن آدرسهای IP به نامهای دامنههستند.
حال مهم است بدانیم که چرا DNS اهمیت دارد؟
DNS حکم دفترچه تلفن را در اینترنت دارد.
شما نام شخص را به خاطر دارید اما شماره تلفن او را نمیدانید. به سراغ دفترچه تلفن خود میروید و با استفاده از اسم آن شخص تلفن اون را پیدا میکنید. DNS دقیقا چنین سرویسی را در اینترنت ارائه میدهد.
وقتی سایت https://iranserver.com را در مرورگر خود مشاهده میکنید، کامپیوتر شما از DNS برای تبدیل نام دامنه به آدرس IP سایت که .۱۰۴٫۲۸٫۲٫۱۳۴ است، استفاده میکند. بدون DNS تنها قادر خواهید بود وب سایت را با استفاده مستقیم از آدرس IP آن مشاهده کنید.
مثل: http://104.28.2.134
تنظیم DNS
اگر اقدام به خریدهاستو میزبانی وب کرده اید و میخواهید نیم سرورها و DNSها را بر روی دامنه تنظیم کنید به شرح زیر عمل کنید.
تنظیم DNS بر روی دامنههای بین المللی (مانند .com)
برای مثال DNSهای ارسالی ازهاست خریداری شده شما به شرح زیر هستند:
ns1.irandns.com
ns2.irandns.com
آنها را در “تنظیم DNS یا مدیریت DNS” قسمت پرتال کاربریتان وارد کنید و دکمه ذخیره را بزنید.
سپس دیاناسها پس از چندین دقیقه تنظیم میشوند.
تنظیم DNS بر روی دامنههای ایرانی .ir
برای این کار باید وارد سایت ایرنیکشوید و مرحله به مرحله آموزش زیر را دنبال کنید.
DNS چگونه کار میکند ؟
وقتی از دامنهای مثل iranserver.com بازدید میکنید، کامپیوتر شما دنبالهای از مراحل را دنبال میکند تا بتواند یک آدرس وب که توسط انسان قابل خواندن است را به یک آدرس IP که توسط ماشین قابل خواندن است تبدیل کند.
مراحل کار DNS (دیاناس)
مرحله اول: درخواست اطلاعات
فرآیند هنگامیآغاز میشود که شما از کامپیوتر خود درخواست یافتن نامهاستی مثل https://iranserver.com را میکنید. اولین جایی که کامپیوتر شما در آن جستجو میکند، کش DNS محلی است.
این کش حاوی اطلاعات آخرین وب سایتهایی که بازدید کرده اید است.
اگر کامپیوتر شما نتواند پاسخ خود را در کش محلی پیدا کند باید برای یافتن آن یک جستجو DNS اجرا کند.
مرحله دوم: پرسش از سرورهای DNS بازگشتی
اگر اطلاعات در حافظه محلی ذخیره نشده باشد، کامپیوتر شما سرورهای DNS بازگشتی ISP را جستجو میکند. این کامپیوترهای تخصصی به جای شما، جستجوی DNS را انجام میدهند.
سرورهای پاسخ دهنده دارای حافظههای کش مخصوص به خود هستند، بنابراین معمولا فرایند در همینجا به پایان میرسد و اطلاعات به کاربر بازگردانده میشود.
مرحله سوم: پرسش از سرورهای نام اصلی
اگر سرورها پاسخ شما را نداشته باشند، سرورهای نام اصلی را جستجو میکنند.
سرور نام (Name Server) یک کامپیوتر است که به سوالات (Query) در مورد نام دامنهها پاسخ میدهد، مثل آدرسهای IP.
سیزده سرور نام اصلی به نوعی همانند یک صفحه سوئیچ تلفن برای DNS عمل میکند. آنها پاسخ سوال را نمیدانند اما میتوانند جستجوی ما را به سمت کسی هدایت کنند که میداند کجا میتوان جواب را پیدا کرد.
مرحله چهارم: پرسش از سرورهای نام TLD
سرورهای نام اصلی (TLD) به قسمت اول درخواست ما نگاه میکنند، از سمت راست دامنه به سمت چپ شروع به خواندن میکنند www.iranserver.com و جستجوی ما را به سمت سرورهای نام پسوند دامنه سطح اول (TLD) برای .Com سوق میدهد.
هر دامنه سطح اولی (TLD) مثل .com ، .org و .us مجموعهای از سرورهای نام مخصوص به خود دارند، که مثل یک مسئول پذیرش برای هر TLD عمل میکند. این سرورها اطلاعات مورد نیاز ما را ندارند اما مستقیما ما را به سرورهایی که حاوی اطلاعات هستند ارجاع میدهند.
مرحله پنجم: پرسش از سرورهای DNS معتبر
سرورهای نام TLD بخش بعدی از درخواست ما را نگاه میکنند –www.iranserver.com– و جستجوی ما را به طور مستقیم به سرورهای نام مربوط به این دامنه خاص هدایت میکنند.
این سرورهای نام معتبر (Name Server) در قبال دانستن اطلاعات هر دامنهی خاصی مسئول هستند و در رکوردهای DNS ذخیره میشود.
انواع مختلفی از رکورد وجود دارد، که هر کدام نوع خاصی از اطلاعات را شامل میشود. در این مثال، ما قصد داریم آدرس (IP) آی پی www.iranserver.com را بدانیم، بنابراین A Record را از سرورهای نام معتبر (Name Server) درخواست میکنیم.
مرحله ششم: بازیابی رکورد
سرورهای نام (Name Server) پاسخ دهنده، A Record مربوط به دامنه iranserver.com را از سرورهای نام معتبر میپرسند و این رکورد را در حافظه کش محلی ذخیره میکنند و اگر هر شخص دیگری رکوردهاست این سایت را درخواست کند، سرورهای نام بازگشتی پاسخ او را خواهند داشت و دیگر نیازی به اجرای فرآیند جستجو ندارند.
همه رکوردها دارای مقداری به نام time-to-live یا (TTL) هستند که همانند تاریخ انقضا عمل میکند. پس از گذشت مدتی، سرورهای نام بازگشتی باید نسخه جدیدی از این رکوردها را درخواست کنند تا اطمینان حاصل کنند که تاریخ مصرف آنها به اتمام نرسیده باشد.
مرحله هفتم: دریافت پاسخ
سرور بازگشتی A Record را در حالی که پاسخ در آن قرار دارد به کامپیوتر شما باز میگردانند.
کامپیوتر شما رکورد خود را در حافظه کش خود ذخیره میکند، آدرس IP را از رکورد میخواند، سپس این اطلاعات را به مرورگر شما منتقل میکند. در ادامه مرورگر یک اتصال به وب سرور را ایجاد میکند و شروع به دریافت اطلاعات وب سایت میکند.
کل این فرآیند، از ابتدا تا انتها، برای تکمیل فقط به اندازه چند میلی ثانیه طول میکشد.
رکوردهای DNS
در زیر لیست برخی از رکوردهای DNS در دسترس است که عمدتا مورد استفاده قرار میگیرد:
A Record: رکورد آدرس که یک دامنه را به آدرس IP فیزیکی سرور یاهاستی که دامنه را میزبانی میکند، اتصال میدهد.
رکورد CNAME: رکورد نام استاندارد، یک نام مستعار است که به نام دامنه دیگری اشاره میکند. به عنوان مثال، www.iranserver.com ممکن است www.iranserver.com را به iranserver.com پیوند دهد که در آن قسمت WWW یک CNAME واقعی است.
رکورد MX: رکوردهای ایمیل (MX) برای هدایت ایمیل دامنه به سروری که میزبان حسابهای کاربری ایمیل است، استفاده میشود. رکورد MX مسئولیت سرور ایمیل را برای پذیرش پیامهای ایمیل از طرف دامنه گیرنده تعیین میکند.
رکورد NS: این رکوردها تعیین میکنند که کدام سرورها برای یک دامنه خاص معتبر هستند، بدین معنا که سرورهای DNS که به عنوان سرورهای معتبر برای یک دامنه تعیین شده اند، مسئول انتقال اطلاعات DNS هستند.
رکورد TXT: این رکورد اطلاعات متنی را با یکهاست یا نام دیگر در مورد یک سرور، شبکه، مرکز داده و غیره را برای منابع موجود در خارج از دامنه شما فراهم میکند.
رکورد TTL: این رکورد یک مقدار در یک رکورد DNS است که حداکثر زمانی را تعیین میکند که سایر سرورهای DNS و برنامههای کاربردی باید رکورد را ذخیره کنند.
چنانچه در مورد ایرنیک و دامنه IR سوالی دارید، میتوانیم در مقاله آموزش ثبت دامنه .IR، پاسخگوی شما باشیم. همچنین چنانچه میخواهید در مورد DNS بیشتر بدانید این مقالهرا بخوانید.
منبع: https://blog.iranserver.com/dns/